Thema Serious Request 2017

In samenwerking met het Rode Kruis zet NPO 3FM zich ieder jaar in voor een stille ramp. 3FM Serious Request betekent dat drie 3FM-dj’s zich in de week voorafgaand aan Kerst opsluiten in een glazen studio, ergens op een plein in Nederland. Zij eten zes dagen lang niets, maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen.

Tegen betaling kan het publiek verzoeknummers aanvragen, terwijl overal in Nederland spontaan acties op touw worden gezet.

In conflictgebieden, zoals in Nigeria en de Democratische Republiek Congo, maar ook na natuurrampen, zoals in Nepal, leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. Met de opbrengst van 3FM Serious Request sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact met hun familie en brengen ze hen weer thuis.

Stille ramp

Iedereen kent het gevoel van vroeger, toen je als klein jongetje of meisje een van je ouders kwijtraakte in de supermarkt. Dat gevoel is voor ieder kind hetzelfde, waar dan ook ter wereld. Maar wat nou als je je vader of moeder helemaal niet meer terugvindt? Wat nou als je in een ander land terechtkomt waar ze een andere taal spreken? Wat nou als je vijf jaar oud bent en er niemand is die voor je zorgt?

Hoe groot is het probleem?

Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen mensen naar elkaar op zoek. Vooral in conflictgebieden zoals in Nigeria en Democratische Republiek Congo worden familieleden uit elkaar gedreven. Maar ook natuurrampen zorgen ervoor dat ouders en kinderen elkaar uit het oog verliezen.

De impact voor kinderen

Je kunt je vast voorstellen dat de impact voor kinderen erg groot is. Ze hebben geen eten, geen drinken, gaan niet naar school en staan er helemaal alleen voor. Doordat ze noodgedwongen op zoek moeten gaan naar werk, is de kans op misbruik, (seksueel) geweld en mensenhandel groot. 

Conflicten en rampen. Gewapende conflicten veroorzaken veel vermissingen, maar ook natuurrampen zijn steeds vaker de boosdoener. Door extreme droogte, overstromingen, aardbevingen en tsunami’s slaan families op de vlucht.

Wat doet het Rode Kruis? Als we in Nederland getroffen worden door een ramp, vinden we elkaar meestal snel terug. Maar in ontwikkelingslanden ligt dit anders. Het Rode Kruis ondersteunt wereldwijd in het opsporen van vermiste familieleden en het herstellen van het contact.

Opsporen van vermiste familieleden
. Een ouder kan in een ontwikkelingsland een opsporingsverzoek indienen bij het Rode Kruis. Na registratie zorgt het Rode Kruis ervoor dat de informatie in het juiste land komt. Daar kunnen hulpverleners actief op zoek gaan.

Herstellen van contact
. Als het familielid gevonden wordt, zorgt het Rode Kruis ervoor dat het lid weer in contact komt met zijn of haar familie.

Terugbrengen van een vermist familielid. Het Rode Kruis brengt het familielid vervolgens terug naar zijn of haar familie. Dit is een lang en moeizaam proces en kan soms maanden of zelfs jaren duren. Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol in het overleg met strijdende partijen.

Vermissingen voorkomenHet Rode Kruis zoekt continu naar duurzame oplossingen om het aantal vermissingen wereldwijd te verminderen. Zo maakt de organisatie zich hard voor het belang van contactonderhoud. Daarnaast geven hulpverleners praktische tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat je met elkaar in contact blijft tijdens een ramp.